خرما:میوه ای است قدیمی که از درخت نخل به عمل می آید و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیر پرورش می یابد.

این میوه سرشار از انواع ویتامینها از جمله A،B،E و....میباشد و همچنین دارای ترکیبات معدنی مانند: فسفر ،کلسیم ،آهن ،ید ،منیزیم است که هر کدام از این مواد نقش بسزایی در سلامت انسان دارد.

استفاده از این میوه در ماه رمضان به دلیل ارزش غذایی بالای آن، توصیه میگردد.

خرما ، قند کاهش یافته در دوران روزه داری را جبران مینماید .

فواید خرما:

1-مصرف خرما به تنهایی یا به همراه لبنیات از جمله شیر، برای کوفتگی و خستگی ناشی از فعالیت سنگین مفید میباشد.

2-خرما الیافی دارد که در کاهش چربی و تامین پروتئین بسیار موثر است.

3-جوشانده خرما در شیر ،سینه را نرم میکند و در درمان کلیه موثر است.

4-مخلوط خرما با شیر تازه در بالا بردن قوای جسمانی و تقویت نیروی جنسی بسیار تاثیر گذار است.

5- خرما اسید اضافی معده را خنثی میکند و برای سالمندان و کودکان بسیار سودمند است.

6- اخیرا" برخی از افراد،هسته خرما را آسیاب کرده و ازآن قهوه تهیه میکنند و بر این باورند که در درمان دیابت مفید است.

خرما انواع متفاوتی دارد که برخی از نمونه های پرمصرف آن عبارتند از: کبکاب،خاصویی،زاهدی،برحی،بریم،پیارم و....

کبکاب:  


خاصویی:


زاهدی(قصب):

مراحل رسیدن خرما و نامهای آن:

1-خرمای کال یا "پَهَک"

2-خارَک

3-رطب

4-خرما

پهک : خرمای کال را پهک می نامند که از لحاظ شکل ظاهری تقریبا شبیه به غوره در انگور است با این تفاوت که مزه ای بسیار تلخ دارد.

خارک: خرمای نارس، خارک نام دارد که با توجه به نژاد نخل ،در رنگهای زرد و قرمز یافت میشود.برخی از انواع نخلها در اصطلاح عامیانه از نوع خارکی هستند این بدین معنی است که در زمان خارک مصرف میشوند و به مرحله خرما و رطب نمیرسند چون خارک مرغوبی دارند و مشتریان و طرفداران خاص خود را دارند . از نمونه آنها خارک حاج باقری یا خارک برحی و بریم را میتوان نام برد.

البته خارک در زمانی خاص و به مدتی در حدود 1 ماه از سال یافت میشود و آن هم بعد از مرحله کال بودن و قبل از مرحله رطب شدن هست.خارک نگهداری خاصی ندارد و پس از چیدن از درخت نخل،تا 3روز در محیط قابل نگهداری است و در یخچال خانگی نیز تا 1 هفته قابلیت نگهداری دارد.

رطب : با پایان فصل خارک نوبت به مرحله رطب شدن میرسد و با افزایش گرمای هوا و شرجی شدن هوا، رطب حاصل میشود .

در گویش محلی استان بوشهر، به رطب اول فصل و رطبی که نیمی از آن خارک و نیم دیگری ازآن رطب شده باشد " نیمخون" یا " دمباز " میگویند.

رطب از نظر ارزش غذایی بسیار مقوی میباشد و همچون خرما دارای خواص فراوانی است.

رطب از نظر شکل ظاهری دارای رنگ قهوه ای است و بسیار نرم و لذیذ هست.رطب در زمان وفور ،در یخچال نگهداری میشود و تا حدود 1 هفته در یخچال خانگی تازه میماند وبرای مدت زمان بیشتر و تا حدود 1 سال در سردخانه های صنعتی و فریزرهای خانگی قابل نگهداری است.

شما میتوانید رطب را به تنهایی یا به همراه غذا میل نمایید. البته در جنوب کشور و روستای ما " چهار برج" ، رطب به همراه ماست و لورک و سایر لبنیات استفاده میشود .

خرما: آخرین میوه نخل، خرما هست که دارای رنگ سیاه متمایل به قرمز و قهوه ای است. شرایط نگهداری خاصی ندارد و تا یکسال در محیط قابل نگهداری است االبته در تناژ بالا برای جلوگیری از بروز آفات وتازه ماندن خرما، در سردخانه نگهداری میشود .

شیره خرما :شیره خرما عصاره میوه خرما هست و در روش شیره گیری در گویش محلی از چومه استفاده میشود( چومه اتاقکی رو باز است که خرما در آن دپو میشود).در شیره گیری محلی ،انسان دخالتی در بوجود آمدن شیره ندارد و کاملا طبیعی و از طریق فشار وارد شده  حاصل از انباشت خرما به وجود می آید.

در تصویر پایین،چومه را مشاهده میکنید:

شیره دارای قند بالایی هست از نظر شکل ظاهری به رب انار شبیه است.

درجنوب کشور در تهیه حلوا و غذاهای محلی از شیره استفاده میشود ،شیره به همراه صبحانه به خصوص تخم مرغ بسیار لذت بخش است.

موارد مصرف خرما:

خرما را به تنهایی یا به همراه چای میتوان استفاده کرد، به کسانیکه به علت دیابت و بیماری قند نمیتوانند خرما بخورند توصیه میشود خرمای خشک و یا زاهدی (قصب) استفاده کنند.

شما میتوانید در تهیه حلواهای جنوبی و یا رنگینگ از خرما استفاده کنید .

امیدواریم که مطالب ذکر شده در راستای آشنایی شما با خرما و فواید آن مفید باشد.

برای آشنایی با محصولات مجموعه " محیا "  میتوانید از محصولات ما دیدن فرمایید.